zaterdag 28 mei 2011

Fietsen in Istrië

We zitten/liggen weer sinds zondag elke dag op de fiets. Het plan is simpel en wordt ondersteund door 3 fietsboekjes: Ryanair-gewijs vanuit Triëste naar Istrië en dan via Slovenië naar Oostenrijk om door Duitsland terug naar huis te fietsen. Het plan is deze keer misschien wel wat overmoedig. Er liggen naar het schijnt bergen op de route?!

Ondertussen gaat het inpakken voor een fietsvakantie vlot. We weten wat mee en niet mee moet en in welke tas het hoort. In ruil voor een paar overbodige kleren zijn er deze keer twee extra gadgets mee: een macchinetta koffiezetapparaat en toebehoren (belangrijk) & een zonnelader voor batterijen (fun). Het eerste blijkt al nuttiger en beter te werken dan het tweede... Vervangen we volgende keer eindelijk die boeken door een Kindle?!

Ook de fietsen vliegtuigklaar maken begint bekend terrein te worden. Ter plaatse hebben we ze snel terug ineen gezet en gelukkig hebben we geen transportschade. Het dagelijkse ochtend- en avond-fietskampeerritueel zit ons nog helemaal in de vingers en is geoptimaliseerd door het merken van de tassen (slaapstuff, kleding, schoenen-sportkledij-toiletgerief en... hardware).

De voorbije dagen hebben hitte, heuvelachtig terrein en charmante stopplaatsen ons het tempo doen aanpassen. Gelukkig ligt alles hier dicht bij mekaar zodat we op 3 dagen ook al 3 grenzen hebben overgereden. Italië was druk qua verkeer en stad. In Slovenië hebben we ter plaatse een verrassend mooie fietsroute als verkeersvrij alternatief langs de kust gevonden. En in Kroatië rijgen de oude stadjes zich nu langs de kust aaneen via stevig klimmen en dalen op stoffige onverharde wegen.

We proberen goed te onthouden wat elk stadje onderscheidt want ze dreigen makkelijk met mekaar verward te worden. Zijn ondertussen al de revue gepasseerd:

  1. Triëste met zijn Romeinse theater

  2. Múggia met zijn vissershaventje

  3. Koper met de zouthallen

  4. Piran met een spectaculaire ligging op een schiereiland

  5. Novigrad met een losstaande kerktoren

  6. Porec met een byzantijnse basilica als werelderfgoed

  7. in Rovinj was het stevig klimmen naar de kathedraal en liep het vol toeristen

  8. Pula met zijn indrukwekkende Arena en Augustustempel


Published with Blogger-droid v1.6.9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten