woensdag 10 november 2010

No Worries

We proberen nu al een dikke week te acclimatiseren in Queensland - Australië, meer bepaald wat ze hier FNQ (Far North Queensland) noemen. En het verschil met Japan is groot!

Ten eerste is het hier tropisch vochtig warm. Niet voor niets noemt men dit de Wet Tropics - wat ineens ook de verzamelnaam is van een reeks natuurverschijnselen die samen het label World Heritage Area hebben (jawel, het blijft ons achtervolgen). We lopen hier dus constant rond in regenwoud met merkwaardige planten en dieren. Enerzijds wurgvijgen die spectaculaire gedaantes kunnen aannemen zoals de Curtain of de Cathedral Fig, Stinging Trees die er lieftallig uitzien maar bij aanraking voor maanden brandende pijn veroorzaken, Kauri pines die reusachtig dik en hoog zijn, ... En anderzijds zijn we ook zomaar allerlei bonte vogels zoals papegaaien en pelikanen, grote kleurrijke vlinders, vogelbekdieren, schrikwekkende Golden Orb spinnen, ... vrij in de natuur tegen het lijf gelopen. Een real life ontmoeting met een echte giftige spin, zoet- of zoutwater krokodil, indrukwekkende slangen zoals de python of de soms dodelijke maar minstens zeer pijnlijke stingers (kwallen van het ellendige soort) is ons tot nu toe gespaard gebleven maar er wordt wel overal voor gewaarschuwd! An vraagt zich geregeld af of dit wel het juiste land voor haar is... Maar onder de Wet Tropics Area vallen ook vulkanische kratermeren, hete bronnen en watervallen. Het is hier dus meer genieten van natuur dan cultuur!

Ten tweede zijn de gewoontes hier ferm anders:
 • Voetgangers lopen altijd (toch minstens in Cairns) door het rode licht!
 • Bordjes met Pedestrians give way to traffic zie je overal en de chauffeurs zijn dus ook zeer arrogant naar voetgangers en fietsers. De straat hoort hier exclusief toe aan de auto maar meestal is er geen fiets-, voet- of zebrapad als alternatief...
 • Het geld ziet er freaky uit: de briefjes hebben doorschijnende stukjes plastiek en hoe groter/zwaarder een muntstuk hoe minder het waard is...
 • De porties zijn groter dus... de mensen zijn ook veel dikker!
 • De zoektocht naar free WIFI is hier ferm lastig en eindigt meestal in... de McDonald's!

We hebben de eerste dagen hierdoor zelfs een soort cultuurshock gekregen na het meer beschaafde en gedisciplineerde Japan. Maar er zijn natuurlijk ook massa's dingen die ons beter liggen:
 • Als de hotelkamer vrij is mogen we direct binnen, ook al is het nog maar 7:30 's morgens!
 • De kamers zijn terug van normale grootte
 • Overal kan vlotjes met Visa betaald worden en we struikelen over de massa ATMs waar onze kaarten aanvaard worden!
 • Er zijn terug overal gezellige terrasjes om te drinken of te eten!
 • Iedereen loopt er hier nonchalant gekleed bij zodat we ons minder de uit de toon vallende toerist voelen!
 • Er mag binnen nergens gerookt worden!

Al bij al geeft het hier een gevoel van Zuid-Afrika qua landschap en levenswijze (en gelukkig zonder het paranoïde algehele onveiligheidsgevoel van ZA) gemengd met een Far West sfeer (vooral in de mijn- en plantagedorpjes van de Atherton Tablelands) gekruid met sappig Engels. Gday mate! (of luv naar An toe). No worries!

Zelf vinden de aussies het hier de max want al hun sights en activiteiten zijn world class, award winning, voted no. 1 must-do, stunning of minstens een best kept secret!

Nog een paar dagen trekken we hier rond in de ruime omgeving van Cairns om dan zondag naar the red center van Alice Springs te vliegen.
Published with Blogger-droid v1.6.4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten