dinsdag 18 januari 2011

Zon, wijn & Jeanetten

Nieuw-Zeeland wordt met de breedtegraad beter en beter. Het Kiwiland biedt een grote variatie aan attracties en de voorbije week was dan ook intensief.


De Tongariro Alpine Crossing is een klassieker en loopt op 1800m door een berglandschap van recent actieve vulkanen over gestolde lavastromen, langs emerald blauwgroene kratermeertjes en met vergezichten over het Taupo-meer. De zwavelgeur was overal aanwezig en we zagen de dampen opstijgen uit Mt Ngauruhoe (aka Mt Doom) en de Soda Springs. Deze 7u durende tramp was veel mooier en gevarieerder dan die naar The Pinnacles én veel makkelijker. De zwaarste inspanning was om 5:30u opstaan om de massa voor te blijven... en dan nog was het druk. Maar dus dik de moeite waard en indrukwekkend.

Onze volgende halte was Napier. 80 jaar geleden is deze stad met de grond gelijk gemaakt door de zwaarste aardbeving in de moderne geschiedenis van NZ. De snelle wederopbouw in de jaren 30 maakt dat er nu de meest uitgebreide en intacte verzameling Art Deco gebouwen te zien is. Huis na huis, straat na straat: één groot en mooi geheel van zigzaglijnen, gestyleerde zonnestralen, zigguratmotieven, verwijzingen naar snelheid en machinerie aangevuld met lokale Maorimotieven en dit alles in vrolijke pastelkleuren onder een zonnige hemel. De hoeveelheid en uniformiteit maakt dat Napier zich terecht de Art Deco Capital of the World mag noemen: Innisfail, dat we in Queensland bezochten, verbleekt hierbij. Dit hadden we hier niet vermoed!


Napier is ook de perfecte start voor een bezoek aan de wijnhuizen van Hawke's Bay. De domeinen stralen hier klasse uit en hebben een ongeziene variëteit aan druivensoorten. Naast de klassiekers Shiraz, Pinot Noir, Merlot, Cab Sav, Chardonnay, Sauvignon Blanc en Semillon hadden we na 4 stops ook de hier minder voor de hand liggende Malbec, Montepulciano, Temperanillo Cabernet Franc, Viognier, Petit Verdot, Gewürztraminer,... en nog veel meer geproefd. De vergelijking met ons bezoek aan Hunter Valley was snel gemaakt: waar ze hier tekortschieten aan volume compenseren ze met kwaliteit, stijl en variatie. Klein maar fijn dus. Laat bij uw volgende bezoek aan de wijnhandel het bulkaanbod van Australiërs links liggen en ga op zoek naar het Kiwi-alternatief. Wij hebben de adressen van de invoerders ijverig genoteerd voor de liefhebbers!


Hét hoogtepunt was ons bezoek aan de immense - grootste ter wereld - kolonie van gannets (Jan van Genten) op Cape Kidnappers. Ze hadden donzige jongen in alle groottes en trokken zich niets aan van de dagelijkse stroom bezoekers zodat we ze tot op een meter konden benaderen: fotogeniek! En de tocht er naartoe over het strand onder de klippen gezeten op een door tractors getrokken karren was pure fun & entertainment!

Voeg dat alles samen met de overvloedige zon en je kan begrijpen waarom we hebben genoten van onze korte zijsprong naar Napier. Vandaag zijn we aangekomen in Wellington. Het weer is wat omgeslagen: het is bewolkt en ze voorspellen regen in de komende dagen. Toch plannen we hier een aantal dagen om de stad te verkennen. In het weekend wagen we de oversteek naar het zuideiland waar De Grote Brok Natuur wacht.
Published with Blogger-droid v1.6.4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten