woensdag 23 februari 2011

Shaken, not stirred!

Eerst en vooral een geruststelling: we zijn geen deel van de tragedie die zich hier nu afspeelt. Op het ogenblik van de zware aardbeving gisteren in Christchurch zaten we (terug) in Queenstown - op een veilige afstand van alle miserie. Iedereen is hier wel hevig onder de indruk want de tol blijkt deze keer ellendig hoog te zijn. We gaan ons geplande bezoek aan de stad zeker herzien maar we moeten binnen een dikke week minstens naar daar om onze vlucht naar Singapore te nemen...

Over naar leuker nieuws! Onze week huurauto zit er ondertussen op en heeft gerendeerd. Vanuit Te Anau hebben we langs de Southern Scenic Route de onderkant van het zuideiland afgereisd tot helemaal in Dunedin. Ze noemen dit hier ook the edge of the world.

An vliegt van de rand van de wereld @ Slope Point
Het evidente hoogtepunt hiervan was The Catlins Coast. Via trage, kronkelende en grotendeels onverharde wegen reden we langs rotsige baaien en ver in de zee uitstekende landtongen met spectaculaire formaties van hoge klippen, immense zeegrotten en sfeervolle watervallen.

Yellow-eyed pinguin
Het was weer even geleden maar hier hebben we terug een stevige portie wildlife gekregen. De Yellow-eyed pinguins, Hector's dolfijnen en Hooker's zeeleeuwen zijn zeldzaam maar hebben we hier gemakkelijk kunnen waarnemen. De streek is dun bevolkt en er is weinig infrastructuur (geen geldautomaten of tankstations) maar trekt wel arty volk aan. Een bezoek aan The Lost Gypsy Gallery & Theatre is wonderbaarlijk en waarschijnlijk the best $5 spent, ever! In the middle of nowhere zit een zonderling de hele dag allerlei ingenieuze automaten in mekaar te knutselen en hij stelt alles - met een vette knipoog - dicht op mekaar in een oude bus tentoon. Best of all is dat je dat alles mag aanraken en uitproberen en iedereen zit dus constant te gniffelen of kreetjes te slaken van verwondering.

Mark tussen de flax en de piramides
Otago Peninsula
De grote verrassing vonden we nadien op het Otago Peninsula. Dit stukje ruigte net buiten Dunedin lijkt dan wel meer van hetzelfde zoals The Catlins maar toch met zijn eigen - relatief verlaten - sfeer. Dit stukje paradijs is zeer geconcentreerd en op korte afstand krijg je schitterende landschappen en zichten die makkelijk bereikbaar zijn met de auto of een korte inspannende wandeling.

De volgende drie dagen gaan we rustig fietsen van Clyde naar Middlemarch via de Otago Central Railtrail en aansluitend verder door naar Dunedin met de Taieri Gorge Railway. Onze dagen in Nieuw-Zeeland zijn spijtig genoeg geteld.
Published with Blogger-droid v1.6.4

Geen opmerkingen:

Een reactie posten