zaterdag 16 oktober 2010

Big in Japan

Japan is zeer westers, beschaafd en (in de valleivlaktes) verstedelijkt. Het lijstje met dingen die net anders zijn is niet alleen vermakelijk maar dus ook belangrijk want anders zouden we nog in de waan kunnen zijn in de USA rond te reizen.
  Riooldeksel in Matsuyama
 • Aan alle details besteden ze aandacht. Ze nemen zelf foto's van alles en iedereen en jawel... zelfs de meeste riooldeksels zijn de moeite om te bekijken!
 • Vele hotels en guesthouses zijn tijdens de dag gesloten om te kuisen. Ook al verblijf je er meerdere nachten in dezelfde kamer, je moet om 10u de kamer verlaten en voor 16u mag je er niet terug in. Gelukkig mag de bagage wel blijven staan!
 • Er ligt overal een soort pyjama's (yukata) klaar en je ziet de Japanse toerist daarin ook op straat flaneren!
  Ooops. Dat smaakt raar!
 • Koude én warme koffie kan je overal in blik (!) uit de automaat halen. Soms lijken de straten wel te bestaan uit een muur van automaten!
 • Eten kan lekker en goedkoop zijn (alhoewel de noodles bij An stilaan de strot dreigen uit te komen). Overnachtingen en koffie zijn duur (een kamer kost al gauw 70 tot 100€ - koffie kan snel 4€ kosten!)
 • Overal moet je binnenskamers je schoenen uit doen en zijn er slippers voorzien. Ze hebben soms zelfs afzonderlijke WC-slippers klaarstaan! De meeste toiletten hebben een hele handleiding nodig om de vele functies uit te leggen van het toiletbedieningspaneel. Meestal gebeurt er al vanalles automatisch als je gaat zitten. De functie gewoon doorspoelen vinden is soms even bestuderen.
  Het effect van jaren te moeten buigen...
 • De conducteurs groeten buigend zowel bij het binnenkomen als het buitengaan van de wagon. Maar ook in een broodjesbar groeten de diensters zo als ze de klantenruimte verlaten!
 • Op vele plaatsen krijgen alle voetgangers en fietsers gelijktijdig en lang groen zodat je ook in 1 keer schuin het kruispunt kan en mag oversteken. Er zijn daarvoor trouwens ook diagonale zebrapaden. De chauffeurs wachten ook mooi bij het afslaan tot alle voetgangers zijn overgestoken. Ook al is er ruimte voor of tussen voetgangers, ze rijden er niet snel even tussendoor!
  Riooldeksel in Takamatsu
 • Op vele bussen en trams betaal je pas bij het uitstappen! Efficiënt want dan weet je exact wat je moet betalen voor de gemaakte afstand (en niet voor wat je denkt te zullen afleggen) en kan je je geld wisselen en gepast klaarleggen op de bus!
 • Je kan/moet overal je handen wassen voor het eten of zelfs als je iets gaat drinken. Je krijgt er een speciaal (soms heet) vochtig doekje voor. En ijsgekoeld water is overal gratis en zetten ze spontaan op tafel vooraleer je bestelt!
 • Frans is le nouveau chic. De plaatsen die hip willen zijn hebben een Franse naam, ook al is die soms totaal onzinnig!
  Bijna in elke stad in elke straat te zien
 • Meestal mag je niet roken op straat maar wel... binnen!
 • Ze verpakken alles hevig en individueel. Het is soms moeilijk duidelijk te maken dat je niet nóg een plastiek zakje nodig hebt!
 • De taxideuren zwaaien automatisch open en dicht!
  Smile
 • Als ze zich laten fotograferen maken ze altijd een idioot V-teken
We willen geen verkeerd beeld ophangen met bovenstaande opsomming: ook al verstaan we mekaar niet altijd even gemakkelijk, iedereen is zeer vriendelijk en behulpzaam. Ze zijn extreem goed georganiseerd (van alles wat we willen doen zijn er folders en tijdstabellen) en gedisciplineerd (ook al is het veelal druk ze wachten steeds mooi in rijtjes en laten eerst iedereen uitstappen zodat er nooit gewrongen wordt om een plaatsje te bemachtigen). En samen met het zeer algemene veiligheidsgevoel maakt dat Japan één van de meest aangename en makkelijke landen waarin we al hebben rondgereisd.

Opschrift in Todai-ji: klik om beter te kunnen lezen?

Alleen de communicatie is soms wat moeilijk. Het niveau van Engels kan zeer laag zijn. En dan ineens is er iemand die ons vlotjes in mooie volzinnen aanspreekt en wil weten wat we al bezocht hebben en van waar we komen (Belgii is het juiste codewoord want Belgium wordt meestal niet herkend). Daarom zijn naast het fototoestel de GPS en Desire de beste stukjes technologie die we bij hebben: niet alleen voor het klassieke sightseeing en geocachen maar vooral om de weg (terug) te vinden en reservaties te maken zonder Babylonische spraakverwarring!

Prijsvraag: wat bedoelen ze hiermee?

(s)tempels, (s)tempels, (s)tempels: je zou er alle dagen mee kunnen vullen. De voorbije dagen hebben we dat (on)bewust doorbroken.

Het kasteel van Matsuyama

In Matsuyama hebben we een schitterend kasteel bezocht en een (voor onze ervaring hierin) ferme aardbeving gevoeld.

Fietsen over de bruggen

We hebben enkele mooie ferry-overzetten gemaakt zodat we nu een goed gevoel hebben van de Inland Sea en zijn eilanden. We zijn daar een dagje 65km gaan fietsen over een aantal indrukwekkende bruggen van de Setouchi Shimanami Kaido.

The Secret of the Sky in het Benesse House

En we hebben in het Benesse House op het eiland Naoshima een kleine selectie moderne kunst en architectuur van het hoogste niveau bezocht.

Ik ben wel ijverig overal de stempels blijven zetten :-)

JR Shinkansen station Maibara
Vandaag zijn we na het nemen van weer een paar supersnelle en stipte treinen aan de andere kant van het land aangekomen. We hebben Kanazawa gekozen als uitvalsbasis voor het meer landelijke Noto-Hanto schiereiland om daarna de Japanse Alpen in te trekken via Takayama. Dat zal weer eens iets anders zijn.

1 opmerking:

 1. Dat engels is geweldig! Maar het valt jullie blijkbaar goed mee om jullie weg te vinden daar. Naar de verhalen die ik gehoord had kan dat knap lastig zijn. Great tools!
  Het ziet er fantastisch uit!
  Groetjes,
  Bart

  BeantwoordenVerwijderen