dinsdag 26 oktober 2010

Soya or Soba: that is the question!

Na 3 weken rondreizen door het binnenland van Japan zijn we nu terug thuis aangekomen: hotel Winderickx in Tokio. Nu onze JR pass verlopen is en maximaal gerendeerd heeft, gaan we nog een week lokaal in Tokio op ons gemak komen vooraleer we het volgende deel van deze reis aanvatten richting Down Under.

Nikko gekte
De voorbije week zijn we (bijna) in de bergen geweest via Takayama en Matsumoto. Bijna want het was uiteindelijk te mistig om de investering van de klim te verantwoorden. En als laatste hebben we het summum van tempels en heiligdommen in Japan bezocht. De (jawel, weeral werelderfgoed) site van Nikko was ongezien qua stijl en versiering maar ook qua massa bezoekers. Het was weekend en heel Japan speelt dan ook zelf dagjestoerist.

Een eerste selectie Japans eten bij Bert thuis
Maar vooraleer we u overspoelen met beelden hierover beantwoorden we eerst de vraag die op ieders lippen ligt: "Wat eten we hier en hoe smaakt het?"

Udon (boven) en soba (onder)
Naast rijst zijn noedels hier de basiskost. Ze komen in twee varianten. 

Udon is de dikke, witte en vlezig ronde versie.

Maar het zijn vooral de soba noedels waar elke stad beweert gerenommeerd voor te zijn. Dit zijn dunne bruine noedels gemaakt van boekweit. De boekweit smaak komt volgens hen het best tot zijn recht als ze koud gegeten worden...

Die noedels worden geserveerd met een miso soep waarin ofwel de noedels al in liggen of je ze zelf moet dopen. En daar boven op komen dan ofwel groenten, (in de bergen) eetbare wilde planten, paddestoelen, vlees, ei, ... Voor de Japanners is dat een massa aan variatie en je ziet (en vooral hoort) ze dat overal en altijd eten (slurpen). Na een tijdje hebben wij die smaak en geur wel gehad... een beetje flets en steeds die sojageur.

Maar dankzij die bedrevenheid in noedels zijn de Japanners gelukkig ook meester in spaghetti correct al dente te serveren!

Aan de sushi belt...
Onze voorkeur gaat uit naar sushi en sashimi. Rauwe, dun gesneden stukjes vis die gedoopt kunnen worden in sojasaus op smaak gebracht met wasabi en begeleid door stukjes ingemaakte gember. Bij sushi ligt die op een pakje rijst, bij sashimi is het puur. Iedereen kent natuurlijk wel deze oer-Japanse lekkernij maar alleen in Japan is de kwaliteit en variatie het hoogst. Je kan het hier overal en altijd eten: als ontbijt, 's middags als uithaal boxed lunch, gezeten voor een (voor ons als toerist) superhandige lopende band of à la carte.

Wasabi wortels
Die wasabi is de Japanse versie van onze mierikswortel. De bladeren zien er wat anders uit en de kleur is groen maar voor de Poolse vrienden is het gewoon chrzan!

Omwille van die Poolse connecties zijn we speciaal naar de grootste wasabi-boerderij van Japan getrokken. We waren daar trouwens niet alleen (in Japan ben je bijna nergens en nooit alleen) en de boerderij was ferm uitgebouwd als toeristische attractie.

Maar wel indrukwekkend genoeg en interessant om te zien dat de wasabi hier tussen keitjes in overvloedig water wordt gekweekt.

In Wijgmaal groeit dat gewoon in onze hof in volle grond... (tip voor onze huiszitster: onder de groene langwerpige bladeren zitten lange witte wortels verborgen: uitgraven, grondig wassen en schillen en daarna raspen en op azijn zetten. Oppassen voor de tranende ogen!)

Ter plekke konden we ook allerlei speciale wasabi-lekkernijen uitproberen zoals een wasabi-ijsje! Die smaakte trouwens minder pittig dan we gehoopt hadden. Geef ons dan maar de wasabi-nootjes!

Saadia en yakitori
Tempura is een andere veelvoorkomende schotel: vis en groenten in een beslag gedompeld en gefrituurd. Als het vers en licht is, kan dat wel smaken met een goede pint bier!

En wat we hier ook heel veel gezien en gegeten hebben zijn oesters meestal gegrild of als croquette vermomd. Ze zijn reuzegroot en superlekker!

Meestal wordt dat allemaal als kleine hapjes bij bier geserveerd naast ook gegrilde vleesspiezen (yakitori).


Overal koekjes
Wat we niet verwacht hadden is dat de Japanners zo verzot zijn op zoetigheden. Overal zijn er bakkertjes met vooral cake en koekjes (de zoektocht naar deftig brood is een andere zaak!). Maar rond de tempels is het meestal ook 1 grote kermissfeer met standjes vol gebak gevuld met... bonenpasta! Het heeft hier soms een hoog Scherpenheuvel-gehalte ;-)

Okonomiyaki
En last but not least mijn persoonlijke voorkeur: okonomiyaki (alleen al die naam!) Dit zijn hartige pannekoeken die in laagjes gevuld zijn met allerlei zoals kool, noedels, vlees, ei, ... Ze worden spectaculair voor uw ogen bereid en je krijgt ze opgediend op een in de tafel ingebouwde hete plaat. Daarna kan je zelf aan de slag met het in stukken hakken en sauzen overgieten. Hiroshima staat bekend voor zijn okonimiyaki en 1 portie is ferm vullend! We zijn hier dus nog niet verhongerd!

Voor wie meer wil genieten van al dat lekkers zijn er nog meer foto's om het water van in de mond te krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten