vrijdag 8 oktober 2010

Temple Mania of You Be Zen?


We zijn vlotjes in Kyoto aangekomen.

Met de wereldberoemde Shinkansen (aka "kogeltrein") wordt de grote afstand snel en comfortabel overwonnen. Deze supersnelle en immer stipte treinen zijn een wonder en de trots van de Japanse technologie en de voorlopers van onze TGV. En met onze Japan Rail Pass moeten we nooit twijfelen of de treinreis wel in ons budget valt of dat het wel de moeite loont om ergens naartoe te sporen. Die JR pass is één van de weinige dingen die we thuis wel hebben voorbereid (en dat moest ook want kan ter plaatse niet meer gekocht worden)! En hij geeft hier een groot gemak omdat we er mee op (bijna) alle treinen kunnen springen en hij zelfs in de steden (meestal) als alternatief kan dienen voor de lokale metro of bus. En dat zonder een ticket te moeten kopen: gewoon pasje zwaaien bij de stationsingang of op de trein. Geweldig! Hier gaan we 3 weken genot van hebbenOndertussen hebben we bijna 4 dagen Kyoto en het nabije Nara achter de rug. Wat Tokyo mist aan goede oude cultuur hebben deze twee voormalige hoofdsteden in overvloed. In Kyoto en Nara samen kan je 25 Unesco werelderfgoed sites bezoeken. Een hogere concentratie werelderfgoed vind je nergens anders ter wereld op zo een beperkte oppervlakte! "Slow down" is dus de boodschap want anders kan de tempelkoorts toeslaan. Of (zoals An zich afvroeg): "Hoeveel tempels kan een mens verteren vooraleer in shock te gaan van een overdosis?" We hebben ons "beperkt" tot 3 per dag :-) Een top drie opmaken is moeilijk maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar:
 1. Tenryu-ji (Kyoto). Nu weten we waar de modernistische architectuur zijn vormentaal vandaan heeft: functionele eenvoud en schoonheid.
 2. De Zen tuin van Ryoan-ji (Kyoto). Hét cliché-beeld van 15 rotsen "drijvend" in een zee van geharkte kiezel: deze "minimalistische en geconcentreerde natuur" in het echt zien laat diepe sporen na.
 3. Het Kasuga Taisha schrijn (Nara). De duizenden lantaarns in een bos vol "heilige herten" met daartussen rode houten gebouwen geven een mystieke sfeer.
Natuurlijk zou ik even goed kunnen kiezen voor de publiekstrekkers en fotogenieke Kinkaku-ji (een Gouden Tempel weerspiegelen in een vijver / Kyoto), Kiyomizu-dera (rode tempelgebouwen die mooi afsteken tegen de achterliggende groene bergen / Kyoto) en Todai-ji met zijn Daibutsu (één van de grootste bronzen Buddha beelden / Nara). Of toch het Nijo-jo kasteel (recht tegenover ons hotel in Kyoto) met zijn uit "Shogun" weggelopen interieurs?! Te veel om op te sommen en als we niet oppassen ook om te onthouden... Gelukkig kunnen we bijna overal foto's maken en geneert dat niet want ook de lokale toerist doet dat altijd en overal.


Buiten het klassieke sightseeing proberen we ook te genieten van (of minstens verwonderd te blijven over) de Japanse gewoontes - nu ze ons nog opvallen. Een willekeurige opsomming om u op afstand mee te laten genieten:
 • Al het personeel zegt welkom/ goedendag als de klant binnen/buiten komt. Ook vanuit de keuken!
 • Als je alleen op de gelijkvloers kijkt of blijft mis je 4/5e van wat er te zien of beleven valt in een stad. De beste bezienswaardigheden of café's tonen zich soms pas na het opmerken van het (voor ons onopvallende) reclamebord en het nemen van de juiste lift!
 • De Japanners fietsen veel. Ook in de steden en (belangrijk voor de stappende toerist) in beide richtingen op het voetpad!
 • Vooral de vrouwen lopen massaal scheef rond in hun schoenen - hak of geen hak. Hun kapsel en opmaak doet echter vermoeden dat ze minstens een uur in de badkamer doorbrengen vooraleer het huis te verlaten. Volgens mij geldt dat laatste ook voor de mannen (die veelal verwijfde trekjes vertonen)!
 • Bijna niemand draagt een zonnebril ook al schijnt hier de zon fel en is het licht sterk. Alleen 's avonds zien we fashionable jonge mensen met zonnebril... binnen! I wear my sunglasses at night...
 • Eten op straat en uw neus snuiten vinden ze onbeleefd maar luid slurpen en sniffelen is dan weer heel normaal!
 • In bijna alle toeristische sites kunnen we mooie en (voor ons) zeer exotische stempels plaatsen in onze gids. Waarschijnlijk is dat voor kindjes maar wij amuseren er ons ook mee!
 • Safety First! Als er gewerkt wordt staan er meestal meer bewakers rond de werf u te waarschuwen of rond te leiden dan dat er arbeiders zijn!
 • Er zijn weinig of geen publieke vuilbakken en toch is het kraaknet op straat. Iedereen neemt gewoon zijn afval mee naar huis!
 • Zelfs in het meest drukke stadscentrum staan de huizen en gebouwen altijd los van mekaar. Onze aaneengebouwde rijhuizen zouden veel te gevaarlijk zijn in het geval van een aardbeving!
 • Rust en kalmte zijn soms ver te zoeken: overal zijn er bliepjes en piepjes!


En nu springen we op de volgende Shinkansen naar het "stralende" Hiroshima vooraleer we gaan proberen het meer rustige platteland te verkennen.

Published with Blogger-droid v1.6.2

2 opmerkingen:

 1. Dit klinkt heel bekend :-)! Ik bereid me nu voor op 5 maanden in een woestijn die iets minder cultuur te bieden heeft dan Japan... Geniet ervan! Groeten Jonas

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die dranghekkens bij de trein.. dat werkt gelijk in bellewaerde of wa? ;)

  de opsomming was idd genieten :)

  BeantwoordenVerwijderen