zondag 25 juli 2010

Eenheid in verscheidenheid?!

De Baltische staten blijven ons verbazen tot op het laatste. Vanuit ons Belgenland lijkt dat allemaal 1 pot nat en tot voor deze reis had ik zelfs de grootste moeite om ze in de juiste volgorde te lokaliseren. Laat staan dat ik de hoofdsteden juist kon toewijzen of wist wat hen onderscheidt. Ondertussen weten we wel beter en zijn we massaal onder de indruk. Een paar slogans om de Baltische af te sluiten en jullie te overtuigen dringend deze regio te komen exploreren. In Estland is Tallinn een compacte en charmante middeleeuwse stad met een gezellig gotische stadskern 'uit de boekskes'. Letland heeft met Riga dan ineens een hoofdstad met een grandeur van Parijs met boulevards die uitpuilen van de Art Nouveau. En in Litouwen is Vilnius weeral een totale verrassing. Dit is een wereldlijke grootse stad met overal barok - te veel om op één reis te verteren. Kiezen is moeilijk maar als het moet zou ik voor Vilnius gaan om te wonen.

Alhoewel! Vilnius was totaal on-fiets-baar! We kwamen aan met de trein uit Siauliai maar die 5km van het station naar de stadscamping waren een verkeershel. En een paar dagen later hebben we de stad met de fiets moeten verlaten via een halve autosnelweg gevolgd door een onverharde weg van het ergste soort. Er waren geen alternatieven en we kwamen dus uitgeput aan op de camping van Trakai. Trakai is dan weer 'picture perfect' maar aan de minkant heeft het een hoog Bokrijk-gehalte. Toch een must voor wie Vilnius bezoekt.

Ondertussen zijn we al een paar dagen in Zuid-Litouwen aan het fietsen en dat is weeral een totaal ander - en zeer interessant - landschap. Het is hier mooi golvend (niet alleen van de aanhoudende hitte) met meertjes en een kronkelende weg daartussen wat mooie vergezichten geeft. Een hele verademing na de dennebossen van Estland en het vlakke schaduwloze Letland!

We zijn nu op onze meest zuidelijke Baltische bestemming aangekomen die we gepland hadden: Druskininkai. Dit is een kuuroord met charme en we gaan hier een paar dagen op onze pauze-knop drukken. Voor morgen staat er alleen nog het bizarre museumpark met USSR beelden Gruto Parkas op 'het programma': sovietiniu skulpturu muziejus.

We zijn hier op amper 10km van Wit-Rusland/Belarus maar omdat we weeral niet de juiste visa hebben gaan we daarna via de 50km verder liggende Poolse grens naar Mazurië. En tegen dan zal die fietsteller ferm op 3000km staan!

Hopelijk werken de fieten mee want met Nat hebben we al een paar afgebroken stukken meegegeven (mijn spatbord is in twee en An haar licht afgebroken) en sinds een dag zegt An haar fiets verdacht 'krak'...?!

Published with Blogger-droid v1.4.8

1 opmerking: