donderdag 1 juli 2010

The Sweet Spot

We zijn nu net 1 maand onderweg, bijna elke dag op de fiets. Toevallig (?) hebben we een goede route uitgekozen die een juiste cadans geeft tussen steden, natuur en bezienswaardigheden. Eerst Zweden met het leuke stadje Trosa, de natuur van het eiland Mörkö en dan terug de stad - Stockholm. Daarna Finland met de natuur op Åland, de (anders dan verwachtte) stad Turku, de mooie natuur en bezienswaardigheden in een golvend landschap naar de stad Helsinki. En nu al een tijdje Estland met de prachtige stad Tallinn, een grote brok natuur in het Lahemaa park, Russische nostalgie in de industriestad Sillamäe en de grensstad Narva, de klippenkust in het noord-oosten en de (massaal verlaten) omgeving van het Peipsi meer. We hebben dus al veel gedaan en gezien op onze 1600km fietsen.

Met de fiets is het natuurlijk ook altijd wat zoeken naar de juiste plek om te stoppen of zelfs een tijdje te ploffen. We rijden van camping naar camping of overnachtingsmogelijkheden die binnen fietsafstand haalbaar zijn. En soms wil dat zeggen: we stoppen hier en zetten onze tent neer - we rijden vandaag niet meer verder. Dat maakt dat het niet altijd evident is geweest om het juiste evenwicht te vinden tussen te veel volk of... net te verlaten; de perfecte ligging maar... rotslecht sanitair of te veel natuur (muggen, vliegen, mieren, ...) "Wanneer stopt de zoektocht naar de perfectie en is het goed genoeg" is dus een dagelijks vraagstuk voor de vakantiefietser.

Dat goed genoeg om een paar dagen te ploffen, hebben we nu gevonden. Tartu is een zeer aangename rustige en interessante stad om een aantal dagen te stoppen. We hebben ons in een mooie guesthouse geinstalleerd waar we al onze was kunnen laten doen en ondertussen genieten we van de zon en het flaneren in de stad. Tartu is in vele aspecten een (groter) Leuven: een mooi oud stadscentrum met interessante architectuur, terrasjes (met momenteel veel zon), een studentenstad met al zijn aspecten qua leefcultuur en... de bierhoofdstad van Estland. Hier wordt A. Le Coq gebrouwen, de lokale Stella. Tartu is dus onze Sweet Spot.

Missen we al iets uit België? Toch wel. Eens zelf kunnen koken in onze eigen keuken. Pure chocolade en goede wijn. Eens afspreken met de vrienden (en dat zijn dus ook de collega's en de ouders). Eens naar wat goede muziek kunnen luisteren (het programma van Gent Jazz hebben ze dit jaar blijkbaar extra interessant gemaakt om ons heimwee te doen krijgen: Kruder & Dorfmeister!!!).

Maar daarvoor komen we nu nog niet terug naar huis. Gewoon een paar dagen even niet-fietsen en dan... op zoek naar die volgende Sweet Spot ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten